10 січня 2021

Practice: Знайомство

PRACTICE

Цифрове інформаційне середовище розвивається шаленими темпами. Онлайн редактори коду стають найважливішими компонентами, які надають можливість працювати та вчитися з будь-якого місця нашої планети. Комунікаційні засоби майбутнього оцифрованого світу будуть мати за основу web інтерфейси. Вивчати web технології становиться вже не питанням якогось витонеченого специфічного вибору, а питанням актуальним і важливим для будь-кого, хто хоче мати достойну роботу в майбутньому цифровому світі!
Тому дуже актуальним стало питанням наявності доступного, якісного інструменту, який стане в нагоді при вивченні основ сайтобудування. Виникла ідея створити онлайн редактор коду, який допомагав би цікаво, просто і швидко навчитися писати сайти.
Practice - це зручний онлайн редактор коду:
  • Швидкий, не створює навантаження на хостинг.
  • Простий в освоєнні і використанні.
  • Має інтуїтивний інтерфейс.
  • Стане в нагоді при вивченні DHTML.
  • Добре зрозумілий навіть маленьким дітям.
  • Practice безкоштовний
Practice є вільним у використанні. Ліцензія MIT.
.

PRACTICE СТВОРЮВАВСЯ ДЛЯ ДІТЕЙ...

Редактор Practice розроблений з навчальною метою для вивчення курсу WEB-Технологій у гуртках позашкільних навчальних закладів освіти.
21 березня 2020 року був остаточно переписаний код онлайн версії HTML редактора "Practice". За базове ядро редактора було вибрано бібліотеку універсального текстового редактора CodeMirror, який має велику кількість режимів та доповнень, за допомогою яких є можливість реалізувати більш досконалі функції редагування

Даний редактор призначений для практичних робіт при вивченні курсу веб розробки в навчальному процесі гуртка web-miditaur. Редактор забезпечує візуалізацію в реальному часі введеного HTML коду.

Функції таймера показують як поточний час так і час виконання роботи з редактором. Що може бути корисним у разі необхідності фіксації факту виконання практичних робіт у вигляді скріншотів.

Локанічне меню редактора виконує суто практичні функції - очищення робочого вікна редактора, зберігання та завантаження файлів, переходу на головний сайт гуртка.

У подальшому будуть розширюватися можливості онлайн редактора.
Онлайн редактор “PRACTICE” має український інтерфейс, легкий у використанні і освоєнні, забезпечить комфортне навчання основам “WEB - технологій”, маючи інтуїтивний інтерфейс, добре зрозумілий навіть маленьким дітям. Саме для дітей і був створений цей редактор керівником гуртка “WEB-MIDITAUR” Краснопільського ЦДЮТ. Звичайно добре, коли діти навчаються писати код сайту в блокноті, зберігати його, а потім переглядати в браузері. Але набагато продуктивніше і цікавіше побачити відразу результат своєї праці на екрані комп’ютера.

НАЗВА РЕДАКТОРА PRACTICE

В перекладі з англійської назва редактора PRACTICE солов’їною називається “ПРАКТИКА”.
Саме для виконання практичних робіт і створювався перший варіант редактора PRACTICE.

АПРОБАЦІЯ

PRACTICE з успіхом пройшов апробацію під час реальних занять, з ним працювали діти віком від 9 до 17 років і процес набуття навичок роботи з редактором був доволі простим і легким. Достатньо кількох хвилин для пояснення основних принципів роботи з редактором і діти починали з ним працювати.
Вихованці гуртка “WEB-MIDITAUR” оцінили можливості редактора “PRACTICE” і за допомогою нього створили доволі цікаві практичні роботи.

МОЖЛИВОСТІ ОНЛАЙН РЕДАКТОРА “PRACTICE”:

  • Підсвічування коду
  • Автоматична нумерація рядків
  • Підказка для HTML
  • Підказка для CSS (у версіях 2.0.0 і вище)
  • Відображення результату в реальному часі
  • Автозаповнення
  • Зміна тем оформлення
  • Дадавання тегів форматування тексту за допомогою кнопок
  • Обгортання тексту HTML тегами його форматування за допомогою кнопок
  • Відміна та поверненя операцій
  • Очистка текстових вікон редактора
  • Включення та відключення нумерації рядків
  • Завантаження файлів з локального комп’ютера
  • Збереження файлів локально на комп’ютер
  • Автоформат коду у привабливий вигляд
  • Обгортання виділеного тексту HTML тегами коментаря
  • Видалення з виділеного тексту тегів коментаря
  • Без проблем обробляє великі об’єми коду та документи в тисячі рядків

ПРИЗНАЧЕННЯ

Цей редактор призначений для редагування кодів в його текстовій області і відображення його в реальному часі.
Онлайн редактор “PRACTICE” має три робочі версії, які відповідають навчальній програмі з позашкільної освіти технічного напряму гуртка “WEB-Технології” основному рівню, 3х річному навчанню.
Він може бути дуже корисним також вчителям інформатики загальноосвітніх закладів під час вивчення тем, присвяченим створенню web сайтів.
За допомогою онлайн редактора “PRACTICE” можна без проблем тестувати, досліджувати HTML, CSS, JavaScript код як дітям, так і дорослим. Можна створювати повноцінні Веб-сторінки і зберігати їх локально.

БАЗОВА РЕАЛІЗАЦІЯ

Редактор написаний на базі популярного JavaScript компонента універсального текстового редактора - CodeMirror, який забезпечує реалізацію редактора коду в браузері.

На базі CodeMirror компоненту був створений редактор Practice.

CodeMirror - це компонент редактора коду, який можна вбудовувати у веб-сторінки. Основна бібліотека забезпечує лише компонент редактора, без супровідних кнопок, автоматичного завершення чи інших функцій IDE. Він надає багатий API, завдяки якому така  функціональність може бути реалізована теж доволі широко. 

Індивідуальний стиль

До певної міри вигляд CodeMirror можна змінити, змінивши файли таблиць стилів. Таблиці стилів, що постачаються в режимах, просто надають кольори для цього режиму і можуть бути дуже просто адаптовані. 

КАРАНТИН:

Онлайн редактор “PRACTICE” став у нагоді саме в період карантину. Він добре зарекомендував себе як чудовий інструмент дистанційного навчання. PRACTICE зручний для демонстрації прикладів під час синхронних занять. Діти легко сприймають просту форму демонстрації тегів форматування тексту, та готових прикладів. На сьогодні редактор проходить апробацію як іноваційний інструмент гурткової роботи напрямку WEB-Технологій під час синхронних дистанційних начань.

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим