10 січня 2021

Practice сьогодні виповнюється рівно рік!


Рівно рік тому учасниками гуртка web-miditaur була презентована перша версія онлайн редактора Practice. За допомогою цього редактора виконувалися практичні роботи на заняттях гуртка, тому редактор і отримав таку назву. Його першим функціональним призначенням була фіксація часу виконання практичної роботи та візуалізація коду завдання. Результати фіксувалися у вигляді скріншотів, які демонстрували на екрані монітора, або відсилалися на поштову скриньку викладача. Дітям також цікаво було спостерігати як за допомогою JavaScript можна створити редактор html, css, JavaScript коду аналогічний як на w3school. 
Особисто мені було дуже важко пояснити своїм вихованцям чому є такий англомовний редактор на w3school, а немає україномовних на наших освітніх ресурсах.
 Враховуючи той фактор, що за базовий компонент w3school редактор коду використовувався CodeMirror, я вирішив продемонструвати учасниками гуртка, що можна без проблем створити україномовний редактор, а назву вони придумали самі під час виконання практичної роботи. Редактор відразу сприйнявся легко учнями різних вікових категорій і тому питання бути чи не бути Practice вже не підлягало сумніву. 
Звичайно я дещо перебільшив чи прикрасив, застосувавши вираз "без проблем". За кожною робочою версією стоїть купа витраченого часу, пошук шляхів реалізації ідей. Але факт залишається фактом - редактор з'явився на світ і він почав виконувати свою пряму задачу! Ті учні, які відразу почали працювати з редактором можна сказати з нуля не дуже охоче переходили на Notepad++, бо не вистачало якраз одночасної візуалізації написаного коду. 

Карантинні обмеження та дистанційна форма навчання теж посприяла своєрідній обкатці редактора Practice при синхронних онлайн заняттях. Якщо бути відвертим, то він став справжньою паличкою виручалочкою під час карантину.

 Сьогодні редактор Practice чудово справляється зі своїм основним завданням, отримав суттєві вдосконалення і буде розвиватися надалі.

Можливо цей редактор стане в нагоді не лише в системі позашкільної освіти, модулі навчальних програм закладів професійно технічної освіти теж мають теми web розробки. Вчителі загальноосвітних навчальних навчальних закладів для вивчення певних розділів програми з інформатики також можуть під час вивчення тем, пов'язаних з web-розробкою використовувати редактор Practice.

0 Коментарів Підписатися на цей блог

Поділитися цим